måndag 9 januari 2012

Instruktioner - Tenntrådsbroderi


Jag tänkta testa göra lite tenntrådsbroderi, så det fick bli ett armband med en enkel tenntrådsfläta.
Min mamma har gjort lite tenntrådsbroderier förut så jag hade allt jag behövde, men eftersom jag ville ha brunt skinn till armbandet fick jag klippa till en bit för jag hade bara svarta och vita skinnremsor.
Om man ska göra ett armband ska man helst ha väldigt mjukt skinn (det är enklare att sy i mjukt skinn, och skönare att ha på sig). 
Om man har köpt färdiga skinnremsor är det bara att klippa av det så att det går runt hela handleden och går ihop vid ändarna. Om man istället har en stor skinnbit eller ett skinntyg som man vill använda ska man se till att det är mjukt. Det ska gå runt handleden och ihop vid ändarna. Man ska klippa ut så brett som man vill ha det plus att det ska gå att vika in kanterna på undersidan så att de går ihop.
 När du har klippt ut skinnet i rätt storlek ska du klippa ett hål ca 1 cm ifrån änden, du gör samma sak igen fast vid den andra änden.
Om du bara ska ha en fläta så ska du klippa 3 lika långa bitar tenntråd, (de ska vara lika långa som skinnbiten) du kan också använda 6 bitar tenntråd om du vill ha en tjockare fläta. När du ska fläta kan du använda en klämma för att hålla fast flätan. När du har flätat klart sätter du in varsin ände i varsitt hål och sätter fast änden med en bit kirurgtejp på baksidan. Sen kan du börja sy fast den.
När du syr måste du använda en stark tråd tex björntråd. Man kan använda en vanlig nål men använd helst en starkare som har en trekantig spets (jag har glömt vad sådana nålar heter, men man kan köpa dem på internet) eller en böjd nål som är som en slags halvmåne (jag kommer inte ihåg vad den heter heller) :) ...
Sy ganska tätt och eftersom tenntråd är tvinnad så kan man dra åt så att tråden åker in i tenntråden och knappast syns. Om man vill kan man också sy fast pärlor i armbandet.
När du har sytt klart fäster du och viker in ändarna en liten bit på undersidan. Du behöver inte ta bort kirurgtejpen, den får vara kvar för alltid :)
Nu måste du fixa ett fäste. Ta ett tunt läderband till öglan. Det går att bara klippa av och sätta ihop ändarna så att du får öglan i önskad storlek, men för att få det starkare kan du tvinna tills det snurrar ihop sig och sedan sätta ihop ändarna, för att få öglan ännu starkare kan du tvinna tillsammans med en lika lång bit tandtråd. När du syr fast öglan sticker du upp nålen på ett ställe och ner den på ett annat ställe så att du en rak linje med tråden. Stick upp nålen på samma ställe och ner nålen på samma ställe varje gång. Sen är det dags att sy fast knappen.
Jag tycker bäst om renhornsknappar, men det går bra med vilken knapp som helst. Man kan sy fast knappen direkt på armbandet eller trä ett läderband igenom knappen och sy fast den på samma sätt som öglan (men då ska du inte tvinna bandet). Se till att det blir i rätt storlek!
Nu är det bara kvar att limma och sy ihop armbandet. Börja med att limma, applicera limmet på undersidan av armbandet, ha helst inte för tjockt lager lim. Vik in båda kanterna på undersidan så att kanterna bara precis går ihop.
Limma med vanligt textillim. Sen är det bara kvar att sy ihop kanterna på
undersidan då ska man sy med tandtråd eller sentråd
(alltså en väldigt stark tråd).
Efter det är det bara kvar att beundra ditt nya armband!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar